Le Pen azzal vádolja a Kreml-et, hogy „beavatkozik” a francia választásokba

A francia szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen hevesen bírálta, hogy a Kreml támogatja pártját, a Nemzetgyűlést (RN) a francia előrehozott parlamenti választások második fordulója előtt. Az EFE ügynökség információi szerint Marine Le Pen ezt a támogatást „az oroszok provokációjaként” és Franciaország belügyeibe való „beavatkozásként” minősítette.

A BFMTV csatornának adott interjújában Le Pen határozottan elutasította az orosz támogatásért való felelősséget, és hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azokkal az ellenkező értelmezésekkel, amelyek az RN-t a Kreml érdekeivel társítják. Kritikái kifejezetten a politikai ellenfelek kijelentéseit célozták meg, például Raphael Glucksmannt, az európai parlamenti választások szocialista jelöltjét, aki az RN-t „Vlagyimir Putyin ötödik oszlopaként” minősítette.

„Egy demokráciában elfogadhatatlan, hogy ilyen erőszakos retorikát alkalmazzanak az RN-szavazók ellen” – mondta Le Pen, és az ellenzék tisztességes és tiszteletteljes bánásmódját kérte egy jövőbeli RN-kormány esetén.

A vita az orosz külügyminisztérium szóvivőjének az X közösségi hálózaton közzétett üzenete nyomán robbant ki, amelyben hangsúlyozta, hogy Franciaország szuverén külpolitikai cseréjére van szükség, távol Washington és Brüsszel befolyásától.

Az RN és Oroszország, köztük a Putyin-rezsim közötti korábbi kapcsolatok nyilvánvalóak voltak a múltban, bár a párt 2022-ben Ukrajna orosz inváziója után elhatárolódott tőlük.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *