Ministru francez: Europa trebuie să se opună cu fermitate ajutorului SUA pentru industria auto

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a cerut Uniunii Europene să fie unită împotriva SUA, afirmând că Washingtonul își subvenționează companiile prin legislația recentă care oferă mari facilități fiscale pentru cumpărătorii de vehicule electrice fabricate în SUA, relatează Politico.

Într-un interviu cu patru publicații europene, inclusiv cu publicația franceză de afaceri „Les Echos”, Le Maire a reiterat plângerile privind politicile comerciale ale SUA, spunând că „industria noastră suferă deja de un deficit de competitivitate legat de diferențele de preț al energiei dintre Statele Unite și Europa”.

Concurența chineză, precum și legea americană de reducere a inflației, sunt susceptibile de a mări acest decalaj, a adăugat Le Maire. El a cerut apoi un „răspuns coordonat, unit și puternic al Uniunii Europene față de aliații americani”, adăugând: „Numai fermitatea ne va permite să obținem rezultate”.

Le Maire nu a exclus posibilitatea de a depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva SUA. Întrebat dacă Franța va bloca, de asemenea, ajutorul pentru mașinile electrice care nu sunt fabricate pe teritoriul său dacă nu se va decide nimic la nivel european, Le Maire a spus: „Nu excludem nimic”.

Disputa transatlantică s-a aprins în urma adoptării în august a Legii privind reducerea inflației, un uriaș pachet de măsuri fiscale, climatice și de sănătate din SUA, despre care unii lideri europeni spun că este protecționist.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *