Lavrov: Occidentul nu-și onorează angajamentul de a facilita exporturile de produse alimentare rusești

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Occidentul nu și-a onorat promisiunea de a susține exporturile rusești de alimente și îngrășăminte să ajungă pe piețele globale, ridicând astfel posibile întrebări cu privire la angajamentul Rusiei față de un acord istoric privind cerealele încheiat cu Ucraina.

Lavrov a declarat că Occidentul nu a relaxat sancțiunile pentru a facilita Rusiei expedierea produselor sale agricole în străinătate. Moscova a considerat angajamentul ca fiind o parte esențială a acordului din iulie, negociat de Națiunile Unite și Turcia, pentru a pune capăt blocadei asupra exporturilor de cereale din porturile sudice ale Ucrainei și pentru a atenua criza alimentară globală iminentă.

„Colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ne-a promis secretarul general al ONU. Ei nu iau decizii pentru a elimina sancțiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova.

Moscova spune că sancțiunile occidentale îngreunează organizarea transportului și asigurarea încărcăturilor sale, chiar dacă acestea nu vizează direct exporturile sale de alimente și îngrășăminte. Lavrov a declarat că este în contact cu ONU și că face presiuni asupra organismului mondial pentru a se asigura că țările occidentale își respectă partea lor din acordul privind cerealele.

Acordul rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în războiul de șase luni lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *