Lavrov încearcă să-și facă loc la reuniunea OSCE, în ciuda sancțiunilor UE

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut permisiunea de a participa la o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care va avea loc la Skopje, Macedonia de Nord. Această solicitare vine în ciuda faptului că Lavrov se află sub sancțiuni din cauza invaziei rusești la scară largă în Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ministrul macedonean de externe, Buyar Osmani, care, în calitate de țară care prezidează în prezent OSCE, a primit o scrisoare din partea lui Lavrov, în care acesta solicita aprobarea participării sale la reuniunea de la Skopje.

Cu toate acestea, există mai multe probleme legate de această cerere, deoarece spațiul aerian al Macedoniei de Nord și al tuturor statelor vecine este închis pentru avioanele rusești din cauza sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Federației Ruse.

Ministrul macedonean de externe a subliniat că, potrivit regulilor OSCE, toate cele 57 de țări membre ar trebui să fie prezente la reuniunea ministerială, dar decizia finală cu privire la participarea lui Lavrov depinde de discuțiile care vor avea loc în următoarele zile.

Aacest pas a stârnit deja reacții puternice, întrucât, la reuniunea ministerială a OSCE de anul trecut, găzduită de Polonia, autoritățile de la Varșovia au refuzat categoric accesul lui Lavrov pe teritoriul lor.

Acest gest a provocat furia Moscovei, care l-a calificat drept „fără precedent și provocator”. Totodată, Ucraina a cerut în repetate rânduri excluderea Rusiei din OSCE, iar ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a afirmat recent că Rusia „ucide” organizația și că își poate imagina foarte bine un OSCE fără prezența rusă.

Facebook

Comentarii

61 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *