Laserul de la Măgurele: Scutul Nobel în fața concurenței neloiale

România nu e doar țara termocentralelor pe cărbune, amenințate de iminenta tranziție energetică, ci are și șansa acțiunii de pionierat în noile tehnologii nepoluante, grație posibilelor aplicații ale laserului de la Măgurele. Cu o condiție: statul român și UE să susțină ferm, în continuare, dezvoltarea celui mai puternic laser din lume. Ceea ce nu e deloc ușor în condițiile sabotajului pus la cale de Cehia, Ungaria, Italia și Lituania.

Aceste țări, în locul cooperării de până acum, au optat pentru o competiție neloială, distructivă și în dezacord cu politicile europene care încurajează colaborarea științifică în cercetare, într-un moment de răscruce la nivel global, în care UE își decide locul pe harta revoluției tehnologice a secolului XXI. Aceasta cu atât mai mult cu cât dimensiunea științifică a proiectului finanțat din fonduri europene este garantată de colectivul multinațional de specialiști ai Institutului Național de Fizică Nucleară ”Horia Hulubei” și ai centrului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), cercetători și ingineri proveniți din 26 de țări ale lumii – corp de elită girat de laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2018, Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI și autorul teoriei care a stat la baza construirii laserului de la Măgurele.

România este, în acest moment, țara cu cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere.

În calitatea sa de mentor științific al acestui efort de avangardă, profesorul Mourou a revizitat, zilele trecute, platforma pentru a analiza posibile soluții la provocările globale în plan climatic și energetic. Concret, se vizează demararea în acest an de experimente pentru utilizarea sistemului de laser în elaborarea unor noi tehnologii nucleare de producere a energiei nepoluante. De asemenea, se lucrează la descoperirea unor aplicații în protejarea mediului, pentru distrugerea deșeurilor nucleare, precum și în medicină, mai precis în tratarea cancerului.

România este, în acest moment, țara cu cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Din martie anul trecut, laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene, a atins puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Sunt în curs experimente pentru a majora de două până la patru ori această putere.

Iar miza acestui demers este europeană – prin complexitate și implicații, prin finanțare și specialiștii din numeroase state membre ce lucrează la Măgurele. Dacă în România platforma se află pe lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, în UE se confruntă, din păcate, cu o rivalitate greu de înțeles, având în vedere unicitatea și avansul tehnologic și științific al infrastructurii de la Măgurele.

“Ceea ce a făcut România este spectaculos. S-a implicat, deoarece a văzut că aceste lucruri sunt pentru viitor”, declara recent laureatul Nobel 2018, Gérard Mourou. E momentul să se implice și Comisia Europeană pentru medierea unei soluții de ieșire din logica păguboasă a concurenței și revenirea la colaborare pentru soluții inovatoare în beneficiul tuturor cetățenilor UE.

Horia Blidaru

  • foto: Profesorul Gérard Mourou, în cursul uneia din vizitele la platforma Laserului de la Măgurele
Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

  1. Pentru conducerea IFIN-HH legea e ca linia continua de pe axul drumului, o data calcata, te intrebi daca nu cumva e ilegal sa revii pe sensual de mers. Deocamdată Nicolae Victor Zamfir alearga pe celalalt sens cu viteza maxima si cu colaborarea tacita a MEC si a primului ministru.

  2. Nobelul fata cu reactiunea, sau cum alte proiecte de Nobel din Cehia si Ungaria s-au unit precum in Miorita sa ne ia noua cashul si caimacul. Romanu e inventiv, mai ales cand vine vorba de a gasi scuze pentru esec. Alo!! ELI-NP e dovada clara ca se poate da de gard un proiect de sute de milione de Euro si sa scapi basma curata, daca ai tupeu si punga si gura largi.

  3. Ce articol impartial! Sunt uimit.

    Nimic despre butoiul de pulbere din IFIN-HH? Despre faptul ca cercetatorii din IFIN cer public raspicat sa fie destituit Academicianul Nicolae Victor Zamfir din functia de director general?
    https://www.contributors.ro/95-de-cercetatori-din-institutul-de-fizica-nucleara-cer-inlocuirea-actualului-director-al-institutului/

    Despre faptul ca Zamfir a desfiintat consiliul stiintific al IFIN ilegal si abuziv? Despre faptul ca-i prigoneste pe cei mai renumiti specialisti in fizica nucleara din Romania prin asa-zisele comisii de disciplina in care sunt executati sumar in cel mai pur stil Stalinist spre a fi dati afata din institut?

    Nimic despre pozitia oficiala a ELI-DC in care se afirma „the management of ELI-NP need to demonstrate good faith cooperation and capability to run an international facility in a transparent and verifiable way compatible with the ELI ERIC Statutes and other international facilities”?
    https://eli-laser.eu/media/2467/eli_eric_positionpaper_ro_20200624.pdf

    Nimic despre faptul ca inca de la inceputul anului 2019 exista multa ingrijorare ca lucrurile nu merg deloc bine la ELI-NP si mai toate previziunile estimau ca ELI-NP nu va fi inclus in ELI-ERIC?
    https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/economie/companii/corina-cretu-ingrijorata-de-soarta-laserului-de-la-magurele-1078198

    Aceleasi promisiuni exagerate despre tratamentul cancerului, tratarea deseurilor nucleare, lupta anti-COVID si energie verde?

    Deh, ciudat. Imediat cum apare un mic „deranj” la IFIN-HH, vine la ordin d-nul Gerard Mourou, la 78 de ani, in plina explozie COVID in Romania, ca sa-i ia apararea d-lui Academician.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *