Lakásfelkeresések lelepleznek egy nagyobb kamatos és emberkereskedelmi bűnözői hálózatot, amit egy kiterjedt család vezet

A Bűnügyi Szervezetek és Terrorizmus Elleni Központ (DIICOT) ügyészei és a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (DCCO) rendőrei pénteken nagyszabású műveletet hajtottak végre Dâmboviţa, Giurgiu és Argeş megyékben, kilenc házkutatást tartottak. A művelet célja egy erőszakos csoport felszámolása volt, amelyet egy apa és hat fia vezetett, akiket kamatosokként, zsarolókként, emberkereskedőkként és kiskorúak szexuális kizsákmányolásával vádolnak, valamint prostitúcióra való kényszerítéssel.

A DIICOT közleménye szerint ez a csoport 2019-ben alakult ki Dâmboviţa és Argeş megyékben, és családi kapcsolatokon alapult, az apa vezető szerepét játszva, míg hat fia is aktívan részt vett benne. Idővel a csoport más személyeket is bevont tevékenységeibe, és koordináltan működött egészen 2023 szeptemberéig, amikor is kamatosbűncselekmények, zsarolás és emberkereskedelem vétségeit követte el.

A csoport tagjai jogellenes kölcsönöket nyújtottak több személynek, havi szinten rendkívül magas kamatokkal, amelyek 10% és 50% között változtak. Az adósságok és kamatok behajtásához fenyegetéseket, megfélemlítést és akár fizikai erőszakot is alkalmaztak.

Annak érdekében, hogy látszólagosan törvényes bevételi forrás létrehozására kerüljön sor, ezek a bűnözők szerencsejátéktermet és vegyesboltot üzemeltettek, az áldozataikat pedig azok közül választották ki, akik szerencsejáték-függőségben szenvedtek. Azoknak, akiket a csoport csapdájába csaltak, exorbitáns összegeket adtak kölcsön, amiket nem tudtak visszafizetni a megállapodott határidőkig, és ennek eredményeként törvénytelen tevékenységek végzésére kényszerültek.

blank

Ezenkívül a csoport tagjai sebezhető közösségi személyeket is felkutattak és toboroztak, akik nehéz helyzetben voltak (például anyagi nehézségekkel küzdtek, nem tudták fizetni az adósságaikat, alacsony képzettséggel rendelkeztek, vagy pszichiátriai problémákkal éltek). Ezeket az áldozatokat Ausztriába és Németországba szállították, ahol különböző kényszermódszerekkel (túlzott és rendszeres eladósodás, fizikai agresszió, megfélemlítés, fenyegetések és szexuális zaklatás) kizsákmányolták őket, és prostitúcióra, koldulásra, újságok eladására (mint az arra járó emberek szánalmának kihasználására szolgáló módszer), régi vas gyűjtésére és lopások és csalások elkövetésére kényszerítették őket német jogi személyek (különösen mobiltelefon-szolgáltatók vagy autókereskedők) kárára.

Eddig 27 ember került azonosításra, akiket emberkereskedelem céljából cselekvésre kényszerítettek, közülük négyen kiskorúak voltak az elnyomás időszakában, és egy 12 éves kiskorút is találtak, akit az egyik csoporttag prostitúcióra kényszerített és szexuálisan kizsákmányolt fizikai és pszichológiai kényszerítéssel.

Az meghallgatások a DIICOT Központi Szervezetének székhelyén fognak zajlani. A román hatóságok szorosan együttműködnek osztrák és német kollégáikkal a bűnöző hálózat felszámolása érdekében.

Az ügy vizsgálatának kiegészítése és szükséges bizonyítékok beszerzése érdekében a DIICOT Központi Szervezete két európai nyomozási parancsot küldött a német hatóságoknak.

Ez a nagyszabású művelet jelentős lépés a súlyos bűncselekmények és a szervezett bűnözés hálózatai elleni küzdelemben, amelyek kihasználják az emberi sebezhetőséget illegális célokra.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *