La presiunea Ungariei, Bulgaria renunță la taxa pe gazul rusesc

Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Parlamentul de la Sofia a votat, astăzi, eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz, transportat prin gazoductul TurkStream.

Budapesta şi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseşti, au denunţat decizia de taxare a gazului rusesc, spunând că este o măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a spus chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen, dacă taxa va fi menţinută.

„Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, veto-ul trebuie ridicat imediat”, a declarat, la rândul său, premierul Nikolai Denkov.

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie pare, în sfârşit, aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP.

Dintre cele două ţări care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplineşte condiţiile.

De cealaltă parte, Austria a lansat ideea de”Air Schengen”, spunând că este pregătită să deschidă spațiul aerian pentru Bulgaria şi România, dacă Bruxelles-ul consolidează frontierele externe ale UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *