Rusia: Se cere reinstituirea pedepsei cu moartea

Apropiații lui Putin, aflați în poziții de rang înalt în cadrul regimului de la Kremlin, au început să ceară reinstituirea pedepsei cu moartea în Rusia, după masacrul comis de teroriștii ISIS la concertul din Moscova, scrie Digi24.

După aceste solicitări din partea aliaților dictatorului, criticii și opoziția se tem că pedeapsa cu moartea ar putea fi folosită pentru ca statul rus să-și asasineze legal adversarii și pe cei care se opun invaziei din Ucraina.

Deși nu a abolit juridic pedeapsa cu moartea, Rusia nu folosește pedeapsa capitală în baza unui moratoriu impus în anii 1990. Aliații lui Putin îi cer acestuia, însă, să anuleze acest moratoriu și să reia folosirea pedepsei capitale, în urma sângerosului atac de la Moscova, în urma căruia au fost uciși peste 130 de oameni.

„Este nevoie să folosim din nou pedeapsa cu moartea în cazuri de terorism și crimă”, a spus Iuri Afonin, adjunctul comisiei de securitate din Duma de Stat.

Opozanții și disidenții ruși se tem, însă, că regimul dictatorial de la Kremlin se va folosi de reinstituirea pedepsei cu moartea pentru a-i ținti pe ei. Aceste temeri sunt justificate în condițiile în care Rusia folosește des acuzații de „terorism” pentru a-i închide, tortura și uneori chiar ucide extrajudiciar pe adversarii regimului, cel mai recent caz fiind al lui Aleksei Navalnîi, ucis într-un lagăr din Siberia luna trecută.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *