Aderarea Croației la Zona Euro: Inconveniente pe termen scurt, profit pe termen lung

Băncile croate se vor confrunta cu pierderea a 20% din profitul anual, odată cu trecerea Croației la moneda euro. Cu toate acestea, beneficiile pe termen lung vor face ca prețul să merite a fi plătit.

Renunțarea la moneda națională va costa industria croată aproximativ 1,4 miliarde de kuna pe an, în principal din pierderea profiturilor din valută, comisioanelor reduse și veniturilor mai mici din dobânzi, a estimat Bănca Națională Croată.

Creditorii, inclusiv unitățile UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA și Erste Group Bank AG, vor suferi, de asemenea, pierderi de aproximativ 900 de milioane de kuna din cauza acestei schimbări, a declarat banca centrală pentru S&P Global Market Intelligence.

Cu toate acestea rambursarea creditorilor pentru aceste cheltuieli va proveni dintr-o economie locală mai puternică, un risc valutar redus și beneficii de reglementare, odată ce acestea intră sub supravegherea Băncii Centrale Europene.

„Indiferent de provocări și costuri, băncile susțin și salută cu fermitate introducerea monedei euro în Croația”, a declarat asociația bancară croată pentru Market Intelligence prin comunicat via e-mail.

Mișcarea „va fi extrem de importantă pentru stimularea investițiilor, a condițiilor de finanțare și a creșterii pe termen lung a economiei croate”.

Aderarea la euro va stimula economia croată, oferindu-i o mai mare rezistență la șocurile externe prin stimularea accesului la piețele financiare, a spus banca centrală. Costurile comerciale mai mici pentru exportatori și importatori vor stimula, de asemenea, comerțul și investițiile interne.

Băncile urmează să beneficieze de un „efect de contagiune pozitiv”, deoarece apartenența la euro va susține economia locală, a declarat Regina Argenio, analist de credit la S&P Global Ratings.

De asemenea adoptarea monedei euro va reduce riscurile valutare pentru creditori – chiar dacă aceștia își vor pierde profiturile valutare – deoarece aproximativ jumătate din depozitele și împrumuturile bancare croate sunt denominate în euro.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *