Kremlin: Ungaria își apără interesele, blocând ajutorul UE către Ucraina

Kremlinul a emis vineri o declarație susținând că Ungaria își apără interesele în mod hotărât, în contrast cu „multe țări europene”, după ce premierul conservator Viktor Orban a blocat un nou ajutor financiar destinat Ucrainei, afectată de invazia trupelor ruse. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Ungaria, o țară suverană, își apără ferm interesele, iar Kremlinul apreciază acest demers.

Orban, singurul lider al Uniunii Europene menționat în declarație, este cunoscut pentru menținerea unor legături strânse cu Kremlinul, având relații mai degrabă reci cu Kievul. Blocarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, în contextul unei invazii ruse în această țară, ridică semne de întrebare cu privire la poziția Ungariei în cadrul UE și la modul în care aceasta gestionează criza din estul Europei.

Totodată, Kremlinul a avertizat că admiterea Ucrainei și a Republicii Moldova în UE ar putea „destabiliza” Uniunea Europeană, susținând că aceste state nu îndeplinesc criteriile comunitare. Peskov a afirmat că decizia de a permite deschiderea negocierilor de aderare și acordarea statutului de candidat Georgiei are ca scop „rănirea Rusiei”.

Declarațiile Kremlinului vin într-un context tensionat, în care UE încearcă să răspundă la agresiunea rusă împotriva Ucrainei și să-și consolideze relațiile cu țările din regiunea estică. Blocarea ajutorului financiar de către Ungaria reprezintă o nouă provocare pentru coeziunea și solidaritatea în cadrul Uniunii Europene în fața unei crize geopolitice majore.

Facebook

Comentarii

52 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *