Kremlinul „regretă profund” intenția Finlandei de a închide frontiera cu Rusia

Kremlinul a emis miercuri o declarație în care exprimă profundul regret față de decizia Finlandei de a lua în considerare închiderea frontierei cu Rusia. Această mișcare vine în contextul unei creșteri semnificative a trecerilor ilegale ale migranților și a tensiunilor crescute dintre cele două țări, relatează AFP.

Relațiile dintre Rusia și Finlanda au cunoscut o deteriorare semnificativă începând cu luna februarie a anului 2022, odată cu declanșarea ofensivei ruse în Ucraina. Această acțiune militară a determinat Finlanda, preocupată de propria sa securitate, să adere la NATO, alianță pe care Kremlinul o percepe ca fiind o amenințare.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat presei: „Regretăm profund că autoritățile finlandeze au ales calea de a se distanța în mod deliberat de caracterul bun al relațiilor pe care le-am avut înainte.”

Anunțul făcut de Finlanda marți privind posibilitatea restricționării traficului de frontieră sau chiar închiderea punctelor de trecere cu Rusia a fost întâmpinat cu critici din partea Kremlinului. Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a acuzat Rusia că a permis intenționat migranților să treacă granița fără documente valabile, sugerând că acest lucru ar fi o încercare de destabilizare a țării.

Finlanda împarte o frontieră lungă de 1.340 de kilometri cu Rusia. După începerea ofensivei ruse din Ucraina în februarie 2022, țara nordică a înregistrat o creștere semnificativă a sosirilor la granița sa cu Rusia, în special din partea rușilor și ucrainenilor, care nu dețin documente valabile.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *