Kremlinul reacționează la disponibilitatea Poloniei de a găzdui arme nucleare

Kremlinul a afirmat, astăzi, că Rusia va lua măsuri pentru a-şi „garanta” securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP și Agerpres.

„Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Polonia s-a arătat dispusă să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care țara face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în perspectiva desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină.

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja „de o perioadă de timp” obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

În ceea ce privește Polonia, membră a NATO şi susţinătoare fermă a Ucrainei, această țară are graniţă atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât şi cu Belarusul, aliatul Moscovei.

Invazia din 2022 a preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina a declanşat cea mai gravă prăbuşire a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaţilor ruşi şi americani, scrie și News.ro.

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident decadent, care s-a acutizat după căderea Zidului Berlinului, în 1989, prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce Moscova consideră a fi sfera de influenţă istorică a Rusiei.

Ucraina şi susţinătorii săi occidentali spun, însă, că războiul este o acaparare de teritorii în stil imperial.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *