Kremlinul, despre închiderea granițelor Rusiei: „Nu s-a luat nicio decizie”

Kremlinul afirmă că nu a fost luată nicio decizie privind închiderea granițelor Rusiei pentru a opri exodul de bărbați de vârstă militară care fug din țară, în contextul mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina.

Întrebat luni despre perspectiva închiderii frontierelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nu știu nimic despre acest lucru. În acest moment, nu s-a luat nicio decizie în acest sens”.

Kremlinul ar putea închide frontierele

Zvonurile potrivit cărora Rusia ar putea închide frontiera au contribuit la panica creată de când președintele Vladimir Putin a dat ordinul de mobilizare.

Biletele de avion dinspre Rusia au fost epuizate, iar mașinile s-au îngrămădit la punctele de control de la frontieră, existând rapoarte despre o coadă de 48 de ore la singura frontieră rutieră cu Georgia, singurul vecin pro-occidental care permite cetățenilor ruși să intre fără viză.

„Panică. Toți oamenii pe care îi cunosc sunt în panică”, a declarat David, un rus care și-a dat doar prenumele de teama represaliilor, într-un interviu acordat agenției de presă The Associated Press, la un punct de trecere a frontierei cu Georgia. „Fugim de regimul care ucide oameni”.

Cozi lungi de mașini au fost văzute, de asemenea, pe drumurile către punctele de trecere a frontierei cu Kazahstan și Mongolia.

„Tuturor celor care au vârsta de recrutare ar trebui să li se interzică să călătorească în străinătate în situația actuală”, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti Serghei Tsekov, un deputat de rang înalt care reprezintă Crimeea anexată de Rusia în camera superioară a parlamentului rus.

Chemarea militară a dus la primele proteste susținute în Rusia de la începutul războiului, un grup de monitorizare estimând că cel puțin 2.000 de persoane au fost arestate până în prezent. Orice critică publică a „operațiunii militare speciale” din Ucraina este interzisă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *