Președintele rus Vladimir Putin și cel chinez Xi Jinping vor discuta joi despre Ucraina și Taiwan, în cadrul unei întâlniri care va avea loc în Uzbekistan și care, potrivit Kremlinului, va avea o „semnificație specială”, având în vedere situația geopolitică.
Xi va părăsi China pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie în această săptămână în Asia Centrală, unde se va întâlni cu Putin, cu doar o lună înainte de a-și consolida poziția de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, observă presa internațională.
Parteneriatul Putin – Jinping
„Președinții vor discuta atât agenda bilaterală, cât și principalele subiecte regionale și internaționale. În mod firesc, ei vor face o evaluare pozitivă a nivelului de încredere fără precedent în cadrul parteneriatului strategic bilateral”, a declarat Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului, în cadrul unui briefing la Moscova.
Aprofundarea parteneriatului „fără limite” dintre China și Rusia este o evoluție geopolitică pe care Occidentul o urmărește cu îngrijorare. Întâlnirea îi va oferi lui Xi oportunitatea de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinarea Rusiei spre Asia. Ambii lideri își pot arăta opoziția față de Statele Unite chiar în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Potrivit Kremlinului, volumul de schimburi comerciale dintre cele două țări a ajuns la 140 de miliarde de dolari în 2021, în timp ce pentru primele șapte luni ale acestui an a fost de 93 de dolari. China este cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, una dintre principalele surse de venituri pentru visteria Moscovei.
De asemenea, Rusia se străduiește să își sporească vânzările de gaze către China și să construiască noi conducte către această țară, în condițiile în care livrările sale de gaze către Europa au fost reduse în mod semnificativ pe fondul disputei privind Ucraina. Ushakov a declarat că Moscova apreciază poziția Chinei față de ceea ce el a numit „criza ucraineană”, afirmând că Beijingul a avut o „abordare echilibrată” față de conflict.