Kremlin: Fără Rusia, negocierile pentru pace în Ucraina vor eșua

Negocierile pentru pace în Ucraina sunt ca și sortite eșecului, dacă Rusia va fi exclusă de la masa discuțiilor. Acest lucru susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu publicat marţi citat de agenţia Reuters și preluat de Agerpres.

„Poate fi rezolvată problema ucraineană fără participarea Rusiei? Răspunsul este clar – nu se poate”, a spus Peskov, cu o zi înainte de atacul sângeros de la o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Peskov a mai afirmat că Rusia continuă războiul din Ucraina pentru a se apăra de Occidentul care încearcă „să crească presiunea asupra Rusiei, să o îngrădească şi să-i blocheze dezvoltarea. Iar dacă reuşesc, să o nimicească”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la un summit internaţional de pace, iar Elveţia a indicat recent că va găzdui o astfel de reuniune, ale cărei dată şi detalii se află încă în discuţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat deja ca nefuncţional un plan de pace ucrainean care a cerut retragerea trupelor ruse şi revenirea la graniţele Ucrainei din 1991, incluzând Crimeea, ocupată şi anexată de Rusia în 2014.

Dmitri Peskov a reiterat că acest plan este de neconceput şi a denunţat şi planurile discutate de Uniunea Europeană şi alte ţări de a prelua controlul asupra profiturilor obţinute din active ruseşti şi de a le preda Ucrainei.

„Cred că europenii înţeleg că vom contesta o asemenea decizie. Ar putea fi o chestiune nu de un an, ci mai curând de decenii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *