Kosovo depune oficial cererea de aderare la UE

Kosovo și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, documentul fiind semnat de către președintele Vjosa Osmani, prim-ministrul Albin Kurti și președintele Parlamentului Glauk Konjufca, în capitala Pristina, potrivit Al Jazeera.

Pentru cel mai tânăr stat european, actul de miercuri a fost mai degrabă unul simbolic: în prezent, aderarea la UE este inaccesibilă pentru această țară, care este independentă din 2008. În mod oficial, Kosovo are doar statutul de „potențial candidat la UE”. Statutul de candidat, pe care Bosnia și Herțegovina ar trebui să îl primească joi, nu este pus în discuție.

Principalul obstacol este faptul că cinci state membre ale UE – Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru – nu recunosc independența Kosovo.

În februarie 2008, parlamentul kosovar și-a declarat independența față de Serbia. Peste 100 de țări au recunoscut noul stat, dar Rusia, China și Serbia (alături de Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru) nu au recunoscut noul stat.

Până în prezent, Serbia nu a renunțat la pretențiile sale asupra Kosovo, iar tensiunile persistă în partea de nord a țării, locuită în majoritate de etnici sârbi.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *