Kosovo își anulează pentru moment întreruperile de curent

Ministerul Energiei din Kosovo a declarat luni că va anula pentru moment întreruperile planificate de curent deoarece țara a reușit să își asigure exporturile de energie electrică din Albania. Acesta nu a precizat totuși cât va dura aranjamentul.

Albania, care se bazează pe hidroenergie, se confruntă cu seceta care este prezentă la nivel european, fiind astfel nevoită să iși importe energia electrică.

Anterior, compania de distribuție a energiei din Kosovo, KEDS, a început întreruperea curentului la ora 8 dimineața din cauza lipsei producției interne și a prețurilor ridicate de import. „Consumatorii vor avea șase ore de curent urmate de două ore de întreruperi de energie electrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al KEDS, Viktor Buzhala, pentru Reuters.

Cele două țări au acum un acord de împărțire a energiei electrice, locuitorii din Kosovo având de obicei nevoie de mai multă energie iarna pentru a-și încălzi casele, iar Albania are nevoie de mai multă energie vara pentru a utiliza aerul condiționat.

Aproximativ 90% din producția de electricitate din Kosovo este generată cu ajutorul cărbunelui, iar compania de energie electrică KEK a declarat că a închis aproape jumătate din generatoarele sale pentru întreținerile anuale ce au rolul de a le pregăti pentru iarnă când consumul de energie electrică tinde să se dubleze.

Întreruperi similare au fost introduse și în decembrie anul trecut, când consumul a atins niveluri record, pe măsură ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *