UE și SUA amenință Kosovo cu sancțiuni

Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc o serie de măsuri punitive la adresa Kosovo, care ar putea include înghețarea fondurilor europene, sistarea procesului de liberalizare a vizelor și stoparea proceselor de aderare la instituțiile internaționale, informează EURACTIV.

Potențialele sancțiuni implică, de asemenea, adoptarea unei poziții pasive față de campania de retragere a recunoașterii Kosovo susținută de Serbia, reorganizarea prezenței militare internaționale și reducerea semnificativă a contingentului american. De asemenea, sunt luate în considerare sancțiuni individuale împotriva liderilor kosovari și a oficialilor la nivel înalt.

În încercarea de a media conflictul, premierul Kosovo, Albin Kurti, a prezentat aliaților occidentali un plan în cinci puncte pentru a reduce tensiunile. Cu toate acestea, situația de securitate s-a înrăutățit în urma arestării unui sârb presupus responsabil pentru organizarea atacului asupra trupelor NATO de menținere a păcii.

Radio Evropa Lire (REL) a raportat că sancțiunile UE sunt iminente, inclusiv suspendarea din partea UE și a statelor membre a invitațiilor pentru participarea Kosovo la evenimente la nivel înalt și vizite bilaterale. Reuniunile subcomitetelor dintre Kosovo și UE, precum și finanțarea UE pentru proiecte din Fondul de investiții pentru Balcanii de Vest pot fi, de asemenea, suspendate.

Totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a avertizat că eșecul de a detensiona situația va avea consecințe în relațiile bilaterale, fără a oferi detalii suplimentare. Potențialele sancțiuni ar putea varia de la măsuri politice până la măsuri financiare, trei state membre ale UE având în vedere înghețarea fondurilor și liberalizării vizelor pentru Kosovo.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *