Komplex vélemények az Izrael-Hamászról, a holokausztról szóló oktatásról és a romániai Ion Antonescu emlékéről

Az AVANGARDE Behavioral Studies Group közvélemény-kutatást végzett az Elie Wiesel Intézet számára a holokauszt emlékezetéről és oktatásáról, a közel-keleti válságról és a többségnek a zsidókhoz való viszonyáról.

Izrael-Hamász konfliktus

Az eredmények a látszólagos pozíciók egy árnyalatát jelzik. Az Izrael-Hamász konfliktusban 40% Izraelt, 26% a palesztinokat, 2% pedig a Hamász szervezetet támogatja. Figyelemre méltó, hogy 32% nem jelölt ki egyértelmű lehetőséget.

Holokauszt oktatás

A román társadalom többsége (52%) elutasítja a XI. osztály új alaptárgyát, a „Zsidó történelem” címet. Holokauszt”, míg 44% támogatja. Csak 11% vallja be, hogy a romániai zsidók a holokauszt áldozatai voltak.

A zsidók felfogása

A válaszadók 20%-a „fenyegetésként/problémaként” fogja fel a zsidókat. Az elmúlt öt évben a romániai zsidók 24%-a volt antiszemita kijelentések célpontja, 14%-a pedig antiszemita akciók áldozata.

Ion Antonescu emléke:
Ion Antonescu emlékével kapcsolatban megoszlanak a vélemények: 45% nagy hazafinak, 36% háborús bűnösnek, 40% felelősnek tartja a zsidók kiirtásáért, 43% pedig a romák kiirtásáért.

A felmérés részletei

A felmérés 2023.11.20-04.12 között készült, 1332 18 év feletti válaszadó bevonásával, CATI (Computer-Assisted Telephone Interviewing) módszerrel.

Facebook

Comentarii

53 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *