Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene

Potrivit unei analize realizate de postul Euronews Italia, președintele României, Klaus Iohannis, se află printre cei șapte politicieni vehiculați ca posibili înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene. Această informație vine în contextul în care actuala președintă nu mai are certitudinea câștigării unui nou mandat.

Pe lângă Klaus Iohannis, alți politicieni menționați pe lista scurtă sunt Mario Draghi, fostul premier al Italiei, și Kristalina Georgieva, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional.

Potrivit analizei, Mario Draghi este considerat favorit în această cursă, datorită susținerii pe care o are din partea mai multor grupuri politice europene. În schimb, Kristalina Georgieva ar putea fi reprezentativă pentru estul Europei, dar confirmarea recentă în fruntea FMI ar putea reprezenta un impediment.

Experții consideră că Iohannis ar putea fi o alegere potrivită pentru conducerea Comisiei Europene, deoarece provine dintr-o țară din Europa de Est și face parte din familia popularilor europeni. Cu toate acestea, candidatura sa ar putea fi influențată de rezultatul negocierilor privind poziția sa la NATO, având în vedere că și-a anunțat deja candidatura pentru funcția de secretar general al organizației.

Reacții și Speculații

Dacian Cioloș, europarlamentar, a declarat pentru ProTv: „Sunt niște variante care sunt pertinente, dar din punctul meu de vedere la acest moment sunt doar la nivel de speculații, pentru că în primul rând va trebui să cunoaștem rezultatul alegerilor europarlamentare.”

Victor Negrescu adaugă: „Președintele României și-a lansat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO și asta îl face mai puțin eligibil în prezent pentru o funcție europeană.”

Astfel, deși Klaus Iohannis apare ca o variantă pe lista scurtă pentru conducerea Comisiei Europene, decizia finală va fi influențată de mai mulți factori, inclusiv rezultatul candidaturii sale la sefia NATO.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *