Klaus Iohannis merge la Budapesta. Ungaria susține România la Schengen

Președintele Klaus Iohannis va merge, la începutul lunii octombrie, la Budapesta. Este prima sa vizită oficială în Ungaria și are loc la invitația președintei Katalin Novak, potrivit Digi24.

Președintele a acceptat invitația și se va deplasa în Ungaria, după ce despre invitațiile făcute șefului statului a vorbit inclusiv premierul maghiar, Viktor Orban, în alocuțiunea susținută în acest an la Băile Tușnad.

Relațiile dintre România și Ungaria au fost unele tensionate în ultima perioadă, pe fondul unor declarații făcute de oficiali maghiari veniți în vizite private în România.

La Tușnad, Viktor Orban a avut un discurs cu înțepături pentru România și atacuri la Uniunea Europeană. De asemenea, și președinta Ungariei a transmis mesaje cu caracter revizionist în timpul vizitelor sale private.

Dincolo de declarații ale părții maghiare și proteste ale diplomației de la București, care au tot avut loc, Ungaria și-a exprimat, în mod ferm, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen, unul dintre cele mai importante obiective ale țării noastre.

Cel mai recent, pe 1 septembrie, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, aflat la Timișoara, a cerut Austriei să renunțe la dreptul de veto și să sprijine România pentru aderarea la spațiul Schengen.

La o săptămână distanță, ministrul ungar a repetat mesajul către statul austriac.

„Dacă o ţară din Europa Centrală recurge la veto sau doar îl ia în considerare, acest lucru este considerat o încălcare gravă a unităţii europene. Acesta este un dublu standard la care ar trebui să se renunţe. De aceea, cerem respectuos Austriei să nu blocheze anul acesta aderarea României la spaţiul Schengen”, a subliniat Peter Szijjarto, într-o conferință de presă susținută alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Ungaria susține că blocarea aderării României la Schengen este contrară și interesului său naţional al Ungariei: obligă comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei să facă ocoluri lungi, ceea ce contravine intereselor economice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *