Iohannis: „Aderarea României la Schengen – o prioritate pentru perioada următoare” (Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române)

Timp de două zile – astăzi și mâine – se desfășoară, la București, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR 2023).

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, în această dimineață, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti, ocazie cu care a susținut un discurs de deschidere oficială a evenimentului.

Șeful statului a punctat, și cu acest prilej, că obiectul central al politicii externe rămâne aderarea țării la spațiul Schengen și a insistat ca toți diplomații români să sprijine acest obiectiv de țară.

„Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului nu a precizat care este orizontul de timp pe care îl are în vedere în acest sens.

”Trebuie să transmiteți, cu și mai multă fermitate, mesajul că, în mod evident, România este parte a soluției şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Față de toate acestea, avem așteptarea legitimă de la toți partenerii noștri europeni să demonstreze solidaritate”, le-a cerut Iohannis ambasadorilor români, prezenți la Cotroceni.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis vin la scurt timp după ce Austria, prin ministrul său de externe, Gerhard Karner, a repetat mesajul că nu va ridica veto-ul împotriva țării noastre. Într-un efort de a impulsiona statul austriac să-și revizuiască opinia, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a mers la Viena, dar România s-a lovit de un nou refuz.

Aderarea la OCDE – un alt dosar strategic

Un alt dosar strategic este și aderarea României la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), pentru care președintele țării a cerut implicarea instituțiilor statului pentru avansarea și acestui proces.

„Presupune şi o transformare internă a politicilor, a practicilor şi a legislaţiei, dar care ne va aduce beneficii clare şi încurajez toate instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic”, a punctat președintele Klaus Iohannis.

În altă ordine de idei, șeful statului a subliniat necesitatea continuării discuțiilor cu Washington pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în SUA.

Este prima apariţie publică a şefului statului de la tragediile care au avut loc în România – ultima fiind incendiul de sâmbătă noaptea, de la staţia GPL din Crevedia, notează News.ro.

Diplomații români se reunesc pentru două zile

Evenimentul este organizat conform tradiţiei în apropierea Zilei Diplomaţiei Române (marcată anual la 1 septembrie) şi este găzduit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Reuneşte, în Capitală, şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum şi pe directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România.

Invitaţii speciali ai ministrului Luminiţa Odobescu sunt omologii din Chile, Alberto van Klaveren Stork, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *