Klaus Iohannis despre ținerea României la porțile Spațiului Schengen: ”Pentru noi reprezintă o frustrare”

Întrebat la summitul Consiliului European, dacă se înregistrează progrese privind aderarea României la spaţiul Schengen, în condiţiile în care premierul croat s-a adresat plenului Parlamentului European în sensul accelerării procesului de aderare, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acesta este un pas procedural, pe care autoritățile române l-au întreprins din anul 2011.

„Faptul că premierul croat s-a adresat Parlamentului, da, este un pas procedural pentru a obţine avizul Parlamentului European. Noi am făcut acest pas în 2011, dar de acolo mai sunt paşi de făcut”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a explicat că demersurile în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen sunt complicate, din cauza faptului că a intervenit o perioadă îndelungată, de atunci și până acum, dar a dat asigurări că negocierile în acest sens se poartă în continuare.

”Se negociază, noi suntem implicaţi în negocieri şi sperăm ca, în final, să avem şi noi o soluţie bună pe acest dosar, care, trebuie să fim sinceri, şi pentru noi reprezintă o frustrare”, a afirmat preşedintele României.

Pe 24 mai, Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să permită României, Croației și Bulgariei să facă parte din spațiul Schengen, considerând că aceste state au îndeplinit toate criteriile în acest sens. Tema nu este, însă, abordată la summitul care se află în desfășurare, în aceste zile.

România a primit avizul Parlamentului European pentru aderarea la spațiul Schengen pe 8 iunie 2011.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii