Klaus Iohannis: Culoarele solidarităţii pentru Ucraina nu afectează agricultura din România

Culoarele solidarităţii pentru Ucraina nu afectează agricultura din România, a afirmat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

„Culoarele solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare pentru că suntem conştienţi că Ucraina are nevoie de acest ajutor şi România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români”, a declarat preşedintele, citat de Agerpres.

El a amintit că negocierile privind soluţii pentru culoare fost purtate din toamna anului trecut, în marja Adunării Generale ONU, iar guvernul român le-a pus în aplicare.

„Nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piaţa românească de produsele care trec prin România. Nu a fost afectată piaţa românească de produsele care doar tranzitează România”, a subliniat șeful statului.

Acesta a susţinut că fermierii români au, în esenţă, aceleaşi probleme ca şi fermierii din Franţa, Germania și Belgia: modul cum sunt alocate subvenţiile, cât pot folosi din terenul arabil.

Președintele Klaus Iohannis a explicat că discuțiile pe aceste capitole au fost încheiate în anul 2020.

”Însă, în fiecare an până acum s-au dat derogări, iar acum ar fi primul an când nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri”, a precizat Iohannis.

El a opinat că pot fi găsite soluţii privind solicitările fermierilor. De altfel, a spus că pe agenda Consiliului European special vor exista discuţii privind protestele.

„Nu cred că vom putea lua efectiv o decizie şi nici nu cred că este nevoie de o decizie a Consiliului pentru a înlesni câteva măsuri pentru fermierii europeni”, a afirmat Klaus Iohannis.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *