Iohannis îl curtează pe premierul Canadei pentru NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, ieri, cu premierul canadian Justin Trudeau, despre relaţia bilaterală şi acţiunea comună, în calitate de aliaţi NATO, a celor două state.

Canada nu și-a anunțat până acum susținerea pentru niciunul dintre cei doi candidați aflați în cursa NATO, președintele Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte.

„Am avut o discuţie substanţială astăzi cu prim-ministrul Justin Trudeau, concentrându-ne pe dezvoltarea în continuare a relaţiei bilaterale dinamice româno-canadiene şi a acţiunii comune în calitate de aliaţi NATO. Privind în perspectivă spre viitorul summit NATO şi oportunitatea de a obţine rezultate semnificative”, a scris Iohannis pe reţeaua de socializare X.

Tot ieri, Turcia a anunțat că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO, după ce acesta a mers și s-a întâlnit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul. Erdogan a cerut în schimbul susținerii unele garanții, printre care sprijinul împotriva organizațiilor teroriste și eliminarea obstacolelor în domeniul industriei de apărare.

La rândul său, și președintele Klaus Iohannis a purtat o convorbire telefonică cu Erdogan, pe 19 aprilie. Totodată, șeful statului român l-a primit, la Cotroceni, pe 26 aprilie, pe vicepreședintele turc, Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România.

SUA, Franța și Germania, alături de statele baltice, au anunțat că îl susțin pe Rutte.

Succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO ar urma să fie anunțat înainte de summitul din 9-11 iulie de la Washington.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *