Kivezethetik az árspkákat a forint viszonylagos stabilizálódása miatt

            Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában fejtegeti Magyarország gazdaságának kilátásait a 2023-as évre tekintően.

            Az elnök szerint a forint stabilizálódása erősen köthető ahhoz, hogy még decemberben sikerült megállapodnia Magyarországnak az Európai Unióval a támogatásokkal kapcsolatban. A stabilizálódás hatással van az inflációra is, amely szerinte néhány hónapon belül elérkezhet a csúcsponthoz. Ez azt jelenti, hogy hónapokig még ugyan nem várható javulás, de ezután igen, így összességében nézve az idei évet, kedvezőbb képet kaphatunk róla, mint a tavalyiról, ami az elnök szerint komoly kihívások elé állította az ország gazdaságát. A forint stabilizálódásáról természetesen nem lehet biztos képet kapni: egyelőre az elnök szerint minden esély megvan arra, hogy tartós legyen az árfolyam.

            Mindezek miatt egyre indokoltabbnak látja megtervezni az ársapkák kivezetését: beszámolója szerint a fogyasztás csökkenése, az infláció és a forint bejósolható – viszonylagos – stabilizálódása okafogyottá teszi az ársapkákat.

            A változó energiaárakról is szó esett az interjúban. Parragh szerint azok a cégek, akik megfelelően alkalmazkodtak, fenntartható változásokat eszközölhettek, amely hosszútávon alkalmazható lesz. Szerinte erre szükség is van, mivel az energiaárak stabilizálódására nem számít, így mindenképp előnyös az, ha tavaly ősszel a cégek adaptívan kezelték a krízist.

Molnár Adrienn

(forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/01/forduloponthoz-ert-a-gazdasag )

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *