Kim Jong Un pleacă în Rusia pentru vânzare de arme

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia în acestă lună pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, în scopul discutării posibilității de a furniza arme Rusiei pentru conflictul din Ucraina, conform unor surse americane și aliate, relatează New York Times.

Potrivit publicației, Kim ar urma să călătorească din Pyongyang, probabil cu tren blindat, către Vladivostok, pe coasta de est a Rusiei, unde ar urma să se întâlnească cu Vladimir Putin.

Această vizită planificată vine în contextul în care Rusia discută organizarea de exerciții militare comune cu Coreea de Nord și după ce ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, a încercat să convingă Phenianul să vândă muniție de artilerie Rusiei în timpul unei vizite în Coreea de Nord.

Statele Unite au avertizat anterior că Phenianul ar putea furniza mai multe arme Rusiei, țară care a invadat Ucraina în februarie 2022, o acțiune pe care Statele Unite și aliații lor europeni o condamnă vehement și pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială.”

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat pe 30 august că Statele Unite sunt preocupate de faptul că negocierile privind armele între cele două țări avansează. Comunitatea internațională urmărește cu atenție aceste dezvoltări, întrucât ele pot avea implicații semnificative asupra echilibrului geopolitic global și a situației din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *