Kijev arra figyelmeztet, hogy a csatlakozással kapcsolatos uniós nézeteltérés pusztító következményekkel járna

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter komoly figyelmeztetést adott ki Brüsszelben, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió országai közötti konszenzus hiánya „pusztító következményekkel járhat” Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez.

Kuleba ma az európai fővárosba érkezésekor azt mondta, hogy „nem tudom elképzelni, és nem is akarok gondolni, hogy milyen pusztító következményekkel járna, amelyek akkor következnének, ha az Európai Tanács nem hozna döntést, nemcsak Ukrajna, hanem a bővítés tekintetében is. EU.”

A legfőbb akadálynak az tűnik, hogy Magyarország nem ellenzi az Ukrajnával való tárgyalásokat. Orbán Viktor miniszterelnök még az Európai Tanács e heti napirendjéről is le akarja zárni a témát, ezzel demonstrálva Magyarország vonakodását Ukrajna uniós csatlakozásától. Orbán és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid, de intenzív beszélgetést folytatott Buenos Airesben, Argentína új elnökének beiktatásán.

Zelenszkij az X platformon kiemelte, hogy a 27 uniós tagállam döntése „jelentős hatással lesz az ukrán társadalom és a hadsereg motivációjára”. Nyilvánvaló, hogy ez a probléma nemcsak diplomáciai akadály, hanem Ukrajna jövője miatt is mély aggodalomra ad okot az európai integráció összefüggésében. A feszültségek fennmaradása mellett érdeklődéssel várják az Európai Tanácson belüli megbeszélések eredményeit, valamint Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok esetleges alakulását.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *