Kiemelt hőség- és záporriasztások: Extrém időjárás várható kedden Romániában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) meghosszabbította keddig a több keleti és délkeleti megyére vonatkozó másodfokú (narancssárga) hőségriasztást, míg az északnyugati, déli és néhány központi megyére elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben.

A meteorológusok szerint kedden Munténia déli és keleti részén, Moldva nagy részén és Konstanca megyében fokozódik a kellemetlen hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali hőmérséklet csúcsértéke eléri a 37-39 Celsius-fokot, éjszaka pedig 18-22 fok között hűl le a levegő.

A Körösvidék északi területein, Máramarosban, Erdélyben és Moldva nyugati részén, valamint helyenként Olténiában, Munténiában és Dobrudzsában is nagyon meleg lesz kedden is. A hőmérséklet 33-36 fok közötti maximumokat ér el, míg a minimumok 17-21 fok között alakulnak.

Ugyanakkor kedden hajnali 2 órától délig villámlással kísért záporokra lehet számítani Krassó-Szörény, Temes, Arad, Hunyad, Mehedinţi és Gorj megyében. Az óránkénti sebesség elérheti az 55-65 kilométert, és helyenként jégeső is előfordulhat. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert, néhány helyen akár 40 litert is négyzetméterenként.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *