Jurnaliştii portughezi au intrat în grevă

Jurnaliştii portughezi au fost chemaţi joi la o zi de grevă generală, o premieră în ultimii 42 de ani, pentru a protesta faţă de salariile mici şi nesiguranţa locurilor de muncă într-un sector aflat în mare dificultate, informează AFP conform Agerpes.

În jur de 40 de redacţii ale unor media naţionale sau locale au fost afectate de mişcarea declanşată de Sindicatul Jurnaliştilor, a precizat acesta într-un comunicat.

Agenţia de presă Lusa nu a mai transmis nicio ştire începând de la miezul nopţii de miercuri, postul public de radio Antena 1 şi concurentul său privat TSF nu au difuzat jurnale de ştiri, iar ediţiile online ale cotidianului de referinţă Publico sau săptămânalului Visao au încetat publicarea de ştiri, a precizat sindicatul.

‘Insecuritatea locurilor de muncă şi salariile mici’ constituie ‘un obstacol pentru dreptul la informare al cetăţenilor’, a subliniat sindicatul în comunicat.

Greviştii reclamă în special creşteri salariale, pentru a face faţă inflaţiei, şi respectarea codului muncii în ce priveşte plata orelor suplimentare.

Mai multe adunări erau prevăzute în cursul zilei la Lisabona, Porto şi Coimbra.

Ultima ‘grevă generală’ a jurnaliştilor portughezi a avut loc în 1982.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *