Junta din Burkina Faso cere retragerea trupelor franceze în maxim o lună

Regimul militar din Burkina Faso a cerut ca trupele franceze staționate pe teritoriul său să părăsească țara în termen de o lună.

„Guvernul a denunțat miercurea trecută acordul care guvernează, din 2018, prezența forțelor armate franceze pe teritoriul său”, a transmis agenția AIB, precizând că autoritățile au oferit Franței o lună pentru a-și finaliza retragerea. O sursă apropiată guvernului a declarat că acest lucru „nu înseamnă ruperea relațiilor cu Franța. Notificarea se referă doar la acordurile de cooperare militară”.

Franța are 400 de soldați ai forțelor speciale staționați în Burkina – țară condusă în prezent de o juntă militară – pentru a lupta împotriva unei insurgențe islamiste, însă relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat în ultimele luni.

Surse au declarat pentru France-Presse că opțiunea Franței ar fi a redistribuirii forțelor în sud, în Niger, unde sunt deja staționați aproape 2.000 de soldați francezi.

Junta militară, condusă de căpitanul Ibrahim Traore, a preluat puterea în Burkina, în septembrie anul trecut, în a doua lovitură de stat din fosta colonie franceză, în opt luni. Regimul lui Traore a căutat să reia legăturile cu Rusia.

La rândul lor, și trupele franceze din Mali, altă fostă colonie franceză, au fost retrase anul trecut, după ce o lovitură de stat din 2020 i-a determinat pe și conducătorii acesteia să se aproprie de Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *