Planul de redresare polonez: Judecătorii europeni dau în judecată Consiliul UE

Patru organizații care-i reprezintă pe judecătorii europeni au intentat un proces Consiliului UE, pentru decizia sa de a da undă verde planului de redresare al Poloniei, în ciuda problemelor privind statul de drept.

Grupurile de judecători susțin că aprobarea Planului de redresare și reziliență al Varșoviei nu ține cont de hotărârile Curții de Justiție a UE și dăunează atât judecătorilor polonezi, cât și sistemului judiciar european.

În iunie, Consiliul a aprobat un plan care permite Poloniei să acceseze miliarde de euro, din fondurile de recuperare post-pandemică, dacă îndeplinește un set de „etape punctuale”, inclusiv reformarea unui controversat regim disciplinar pentru judecători.

Deși Varșovia nu a primit încă aceste fonduri, decizia în acest sens a Consiliului este contestată acum.

„Aceste condiții nu asigură protecția efectivă a independenței judecătorilor și a sistemului judiciar și nu țin cont de hotărârile CJUE în această materie”, au precizat asociațiile de magistrați, într-un comunicat.

Scopul acestui proces este de a împiedica Polonia să acceseze aceste fonduri până când nu se conformează hotărârilor judecătorești. „Motivul pentru care se solicită anularea deciziei Consiliului UE este acela de a garanta principiul conform căruia hotărârile CJUE pe tema independenței sistemului judiciar trebuie executate fără întârziere și în totalitate”, au spus judecătorii din UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *