Josep Borrell propune crearea unui „fond de apărare” al UE

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut, astăzi, crearea unui fond european de apărare după modelul aprobat de Uniunea Europeană, ca răspuns la criza financiară din 2008, scrie Agerpres.

”Trăim un moment foarte important, pentru că războiul, cu siguranţă, se profilează la orizont şi aceasta nu este o chestiune lipsită de importanţă”, a apreciat Borrell, într-un discurs la Forumul New Economy.

Din acest motiv, Borrell s-a pronunţat în favoarea creării unui nou vehicul financiar interguvernamental. „Să-l numim Mecanism european de apărare, comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din 2008) pentru a sprijini unele state membre care sufereau din cauza crizei financiare”, a detaliat el.

Fondul este necesar, a mai spus oficialul european, deoarece ţările UE au creat Agenţia Europeană de Apărare, dar nu i-au asigurat și fonduri.

Un alt argument pe care l-a invocat Jesep Borrell a fost și cel legat de perspectiva sumbră în care Donald Trump ar reveni la Casa Albă și ar limita proiectele cu Europa.

„În funcţie de cine guvernează la Washington, nu ne putem baza pe sprijinul american şi pe capacitatea americană de a ne proteja. Trebuie să ne construim propria capacitate, trebuie să ne construim propria responsabilitate”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a apreciat totodată că NATO „va fi cu siguranţă de neînlocuit, dar, în cadrul NATO, trebuie să construim un pilon european”.

Ca prim pas, în martie, Comisia Europeană a propus o strategie de impulsionare a industriei militare europene. Bruxellesul doreşte ca UE să aloce contractelor europene cel puţin 50% din bugetul său de apărare până în 2030 şi 60% până în 2035.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *