Josep Borell: Dependența UE pentru gazul din Rusia a scăzut cu 50%

Uniunea Europeană și-a redus dependența față de livrările de gaze rusești cu 50 %. Cu toate acestea vor fi necesare în continuare eforturi suplimentare și reduceri de consum pentru a compensa diferența.

Este ceea ce a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, săptămâna aceasta, într-o postare pe blogul acestuia.

„Am reușit deja să facem față unei reduceri generale a ponderii importurilor de gaze rusești de la 40% la începutul anului la aproximativ 20% astăzi, în principal prin cumpărarea mai multor gaze naturale lichefiate”, a declarat principalul diplomat al UE.

„De asemenea, am făcut progrese în cumpărarea mai multor gaze din Norvegia, Algeria și Azerbaidjan”, a adăugat el.

Cu toate acestea, acest efort de diversificare nu va fi suficient pentru a compensa toate livrările de gaze pierdute din Rusia, ceea ce înseamnă că și consumul trebuie redus.

Borrell și-a pus toată speranța în propunerea reducerii cu 15% a consumului de gaze înaintată de Comisia Europeană, menționând că:

„În esență, este vorba despre modul în care ne pregătim pentru o iarnă grea și despre modul în care vom organiza solidaritatea dintre noi, punând în comun riscurile și resursele. Trebuie să dezvoltăm o adevărată uniune energetică. ”

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au convenit luna trecută asupra unei scheme de reducere a consumului de gaze în întregul bloc începând cu această lună, după ce au ajuns la un consens privind scutirea anumitor industrii de la reduceri și pentru a permite statelor membre individuale o anumită marjă de manevrare a ratelor de reducere a consumului.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *