Joe Biden propune construcția de silozuri pentru cerealele din Ucraina, în țările vecine

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat, marți, că SUA, alături de partenerii europeni, ar putea construi silozuri, la frontierele Ucrainei, cu scopul de a facilita exportul de cereale, care este împiedicat de bocada porturilor de la Marea Neagră, informează Agerpres.

„Lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina cu scopul de a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare”, a declarat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că exporturile terestre alternative sunt complicate din cauza faptului că trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al căilor feroviare din ţările vecine. Din acest motiv, este necesară înmagazinarea temporară a tonelor de cereale și încărcarea în alte vagoane și, apoi, transportarea lor. Comisia Europenă a făcut apel, în mai, la țările membre să pună la dispoziție echipamente de încărcare, pentru a facilita transporturile pe cale rutieră și feroviară.

„Pentru a ajuta la eliminarea blocajului, vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera cerealele din aceste vagoane în silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în întreaga lume”, a declarat Joe Biden.

Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură, 20 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Anul trecut, 50% din recoltă a fost exportată de Ucraina prin portul Odesa. În acest port se estimează că se află blocate 57 de nave, încărcate cu un milion de tone de cereale.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii