Joe Biden, vizită în Israel cu miză mare

Președintele american Joe Biden sosește miercuri în Israel pentru a începe o călătorie cu mize mari în Orientul Mijlociu, dominată de eforturile de a-i convinge pe aliații din Golf să pompeze mai mult petrol și de a apropia Israelul și Arabia Saudită.

Biden va petrece două zile la Ierusalim pentru discuții cu liderii israelieni înainte de a se întâlni vineri cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată. Ulterior, el va lua vineri un zbor direct din Israel spre Jeddah, Arabia Saudită, o premieră pentru un președinte american, pentru discuții cu oficiali saudiți și pentru a participa la un summit al aliaților din Golf.

Joe Biden, într-o vizită oficială în Israel

Oficialii americani spun că această călătorie – prima pe care Biden o face în Orientul Mijlociu în calitate de președinte ar putea produce mai mulți pași spre o normalizare între Israel și Arabia Saudită, dușmani istorici, dar și doi dintre cei mai puternici aliați ai Americii în această regiune turbulentă.

„Facem pași treptat spre acest scop. Faptul că președintele Biden vizitează Israelul, iar de aici va zbura direct în Arabia Saudită încapsulează o mare parte din dinamica care a evoluat în ultimele luni. Această călătorie va consolida un rol american vital într-o regiune cu consecințe strategice.” a declarat luni consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Biden, sub presiune în țară pentru a reduce prețurile în creștere ale benzinei care i-au afectat poziția în sondajele de opinie publică, este de așteptat să facă presiuni asupra aliaților din Golf pentru a extinde producția de petrol pentru a contribui la scăderea prețurilor la benzină. O piesă centrală a vizitei lui Biden vor fi discuțiile de la Jeddah cu liderii saudiți, inclusiv cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat de comunitatea de informații americană că se află în spatele asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018.

Întâlnirea reprezintă o răsturnare a poziției anterioare a lui Biden de a face din Arabia Saudită un „paria” pentru moartea lui Khashoggi. Modul în care Casa Albă gestionează aspectele optice ale întâlnirii și dacă vor fi publicate fotografii ale acesteia vor fi urmărite îndeaproape. Ajutoarele spun că va aduce în discuție preocupările legate de drepturile omului în timpul vizitei în Arabia Saudită, dar, cu toate acestea, a atras focuri de armă din partea unei game largi de critici.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii