Joe Biden cere Congresului SUA să aprobe vânzarea de F-16 către Turcia

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis, ieri, o scrisoare membrilor Congresului SUA în care le solicită aprobarea unei vânzări de avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari către Turcia, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Parlamentul de la Ankara a ratificat marţi aderarea Suediei la NATO, eliminând astfel un obstacol major în calea extinderii Alianţei Nord-Atlantice, după o întârziere de 20 de luni.

Întârzierea Turciei în privinţa ratificării aderării Suediei la NATO a fost un obstacol major în obţinerea aprobării Congresului pentru tranzacţia cu avioane de vânătoare.

Legiuitorii americani au declarat că aşteaptă ratificarea, inclusiv semnătura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, înainte de a decide dacă aprobă sau nu vânzarea.

Departamentul de Stat al SUA a cerut miercuri Ankarei să finalizeze oficial ratificarea aderării Suediei la NATO.

Pentru aceasta, Erdogan trebuie să semneze legea privind ratificarea, care apoi va fi publicată în Monitorul Oficial al Turciei.

Ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a declarat joi că se aşteaptă ca preşedintele Erdogan să promulge în câteva zile legea privind aderarea Suediei la NATO, ceea ce va accelera procedura de aprobare din partea Congresului pentru vânzarea de F-16.

Este probabil ca administraţia Biden să trimită notificarea oficială pentru vânzarea de F-16 odată ce aceste etape sunt finalizate, deşi Departamentul de Stat a refuzat să ofere un calendar precis.

Turcia a cerut în octombrie 2021 să achiziţioneze avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 miliarde de dolari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *