Joe Biden vine în Europa. Nu și în Ucraina

Președintele Joe Biden a declarat că este „puțin probabil” să viziteze Ucraina, în cursul deplasării sale în Europa, pentru Summitul G7și pentru reuniunea liderilor NATO, la sfârșitul acestei săptămâni.

Liderul american a declarat reporterilor că o vizită în Ucraina este „puțin probabilă” în viitoarea călătorie, care va include opriri în Germania și Spania. Biden a explicat că nu dorește să „provoace mai multe dificultăți pentru ucraineni”.

Sâmbătă, Biden se va deplasa la Schloss Elmau, în sudul Germaniei, pentru a participa la Summitul liderilor G7, o reuniune consacrată războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 28 iunie, președintele SUA va călători la Madrid, pentru Summitul NATO din 2022.

Decizia de a evita să călătorească în Ucraina vine la mai puțin de o săptămână după ce administrația Biden a anunțat că va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de dolari Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei. Pachetul include transporturi de obuziere, muniție și sisteme de apărare de coastă.

Liderii ucraineni îl așteaptă pe președintele SUA

Pe de altă parte, liderii ucraineni, inclusiv președintele Zelensky, i-au cerut lui Biden să le viziteze țara încă din primăvară:

„Cred că o va face. Adică, este decizia lui, desigur. Iar despre situația siguranței, depinde. Vorbesc serios. Dar cred că el este liderul Statelor Unite și de aceea ar trebui să vină aici să vadă”, a spus Zelensky.

Până acum, Biden nu a vizitat Ucraina, dar a vizitat Polonia vecină, în martie, pentru a observa criza umanitară rezultată în urma războiului. Biden a sugerat atunci că, deși a vrut să treacă granița în Ucraina, nu ar fi fost lăsat.

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii