Joe Biden anunță sprijin masiv pentru Ucraina: 33 de miliarde de dolari

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou ajutor, masiv de această dată, pentru Ucraina. Sprijinul pentru care liderul de la Casa Albă cere aprobarea Congresului va fi în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, 8,5 miliarde de dolari asistenţă economică pentru Ucraina şi 3 miliarde ajutor umanitar şi alimentar.

Asistența militară pentru Ucraina va include piese de artilerie, vehicule blindate, rachete anti-tanc, sisteme de apărare anti-aeriană, suport cibernetic, dar vizează și consolidarea prezenței americane pe flancul Estic al NATO, potrivit ziarului britanic The Guardian.

”Zilnic, ucrainenii plătesc cu viețile lor. De aceea, trebuie să contribuim cu arme, muniție și financiar. Sprijinul trebuie livrat cât mai rapid. Am spus că nu vom trimit trupe americane, dar vom da un sprijin puternic și vom aplica sancțiuni dure. Nu atacăm Rusia, ci ajutăm Ucraina să se apere. Putin încă poate decide să oprească această agresiune”, a declarat președintele Biden.

”Toată lumea trebuie să audă mesajul pe care i-l transmitem lui Putin: Nu vei reuși niciodată să cucerești Ucraina!”, a mai spus Biden, apreciind, totodată, amenințările Rusiei privind recurgerea la arme nucleare ca fiind o ”iresponsabilitate”, care demonstrează eșecul rus în Ucraina.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *