Jens Stoltenberg participă la summitul B9 din Slovacia

Preşedinţii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 (B9) se reunesc, astăzi, în cadrul unui summit la Bratislava pentru a discuta o serie de probleme legate de securitatea regională şi impactul invaziei ruse în Ucraina asupra Europei Centrale, a anunţat preşedinta slovacă Zuzana Caputova, adăugând că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este şi el prezent la reuniune, relatează Agerpres.

Şefa statului slovac l-a primit pe Jens Stoltenberg la palatul prezidenţial înainte de începerea summitului. Apoi, premierul interimar, Ludovit Odor, urmează să se întâlnească cu secretarul general al NATO, în această după-amiază.

Jens Stoltenberg a afirmat, în cadrul reuniunii, că aliaţii vor lua decizii „foarte semnificative” la summitul organizaţiei de luna viitoare din capitala lituaniană Vilnius, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO şi pentru a consolida capacitatea de descurajare şi apărare a alianţei militare nord-atlantice.

„Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei”, a subliniat el.

Stoltenberg a menţionat, în discursul rostit în deschiderea summitului B9, că aliaţii îşi vor suplimenta sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă, pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO.

Statele aliate intenţionează, de asemenea, să se angajeze faţă de noi planuri de apărare şi un nou model al forţelor, presupunând un număr mai mare de trupe cu un nivel ridicat de pregătire de luptă.

Secretarul general al NATO a asigurat, în acelaşi timp, că lucrează pentru a asigura că Suedia va deveni „în scurt timp membră deplină” a Alianţei.

Reuniunea şefilor de state din B9 se desfăşoară la castelul Bratislava și are loc cu aproximativ o lună înaintea summitului NATO de la Vilnius.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *