Jens Stoltenberg: Orbán Viktor nem képviseli a NATO-t Moszkvában

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken azt mondta, Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatásán nem képviseli az Észak-atlanti Szövetséget, hanem saját országa nevében jár el. Stoltenberg ezeket az állításokat a jövő héten Washingtonban esedékes NATO-csúcstalálkozó előtt Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón fogalmazta meg.

„Orbán nem a NATO-t képviseli Moszkvában, hanem a saját országát” – hangsúlyozta Stoltenberg, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő még távozása előtt tájékoztatta a Szövetséget orosz fővárosi látogatásáról. Bízik abban, hogy a témát a washingtoni NATO-csúcson is megvitatják.

Stoltenberg emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban több olyan NATO-nyilatkozatot is támogatott, amelyek elítélték Oroszország ukrajnai invázióját. „Fontos, hogy minden szövetséges, így Magyarország is egyetértsen abban, hogy Oroszország az agresszor és a felelős a háborúért” – mondta a NATO-főtitkár.

A washingtoni NATO-csúcs várhatóan számos témakörrel fog foglalkozni, beleértve az euro-atlanti térség biztonsági kihívásait és a Szövetség helyzetét a jelenlegi nemzetközi fenyegetésekkel szemben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *