NATO va suplimenta trupele în Balcani, dacă tensiunile dintre Serbia și Kosovo escaladează

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit, ieri, pe preşedintele sârb, Alexandar Vucic, pentru discuţii după ce, la sfârşitul lui iulie, o dispută privind plăcuţe de înmatriculare la dus la ridicarea de baricade şi la focuri de armă la frontiera Kosovo-Serbia. KFOR, misiunea NATO de menţinere a păcii în Kosovo, care numără în jur de 4.000 de oameni, a anunţat atunci că monitorizează situaţia îndeaproape şi că este pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol, în regiune.

Deşi a salutat ameliorarea situaţiei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat că misiunea KFOR „va lua orice măsură este necesară pentru a asigura un mediu sigur şi libertatea de mişcare pentru toţi oamenii din Kosovo”. Stoltenberg a subliniat că NATO, dacă va fi necesar, va desfăşura forţe suplimentare acolo unde vor fi necesare.

„Avem acum o misiune semnificativă, o prezenţă militară în Kosovo apropiată de 4.000 de soldaţi. Dacă este necesar, vom muta forţe, le vom desfăşura unde este nevoie de ele şi ne vom spori prezenţa. Deja ne-am sporit prezenţa în nord. Suntem gata să facem mai mult”, a spus Stoltenberg.

După ce a discutat mai târziu cu premierul Kosovo, Albin Kurti, Stoltenberg a îndemnat ambele părţi să-şi rezolve divergenţele prin discuţiile politice care sunt organizate astăzi de Uniunea Europeană. „Este o oportunitate pentru Kosovo să demonstreze că este un actor responsabil al comunităţii euro-atlantice”, a spus Stoltenberg.

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic, a afirmat că se așteaptă la discuții dificile cu prim-ministrul kosovar astăzi, deoarece vecinii din Balcanii de Vest nu sunt de acord în aproape toate domeniile, dar a precizat că pacea și stabilitatea sunt de o importanță crucială, transmite Reuters. „Vom avea discuții dificile mâine. Nu suntem de acord cu aproape nimic”, a spus Vucic, în conferința de presă alături de Stoltenberg.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008 faţă de Serbia, țară care nu a recunoscut independenţa acestui stat şi continuă să revendice acest teritoriu, notează DPA.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *