Jelentős hiányosságok az EU lakosságának digitális készségeiben az Eurostat adatai szerint

Tavaly az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) adatai szerint az Európai Unió 16 és 74 év közötti lakosságának 55 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel. Ezek a számok azonban jelentős különbségeket mutatnak az EU tagállamai között.

Az Eurostat jelentése szerint Hollandia regisztrálta a legmagasabb szintet, ahol a lakosok 83%-a rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, míg Romániában csak 28%, ami rávilágít a digitális készségek európai szintű elterjedésének jelentős eltéréseire.

A jelentésben kiemelt másik szempont a formális oktatás szintjének a digitális készségekre gyakorolt ​​hatásához kapcsolódik. Az EU-ban 46 százalékpont a különbség az alapvető digitális készségek terén a magas iskolai végzettségűek (80%) és az alacsony vagy egyáltalán nem iskolai végzettségűek (34%) között. Portugália, Görögország és Málta regisztrálta a legnagyobb eltéréseket e tekintetben.

A jelentés arra is rávilágít, hogy a digitális készségek szintjét az életkor befolyásolja, az idősebb korosztályok alacsonyabb digitális készségeket mutatnak. A nemek tekintetében is szembetűnő az ellentét: a fiatalabb korcsoportokban a nők a digitális készségek terén előnyt élveznek a férfiakkal szemben, míg az idősebb korosztályban ez megfordul.

Az Eurostat jelentése rámutat, hogy a digitális készségek mutatója a „digitális évtized” egyik kulcstényezője. A 2030-ra kitűzött cél az, hogy a 16 és 74 év közötti uniós polgárok 80%-a rendelkezzen legalább alapvető digitális készségekkel, ami azt jelzi, hogy ezen ambiciózus cél elérése érdekében célzottabb megközelítésre van szükség.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *