Cotitură majoră: Japonia vrea să-şi relanseze industria nucleară

Guvernul japonez ia în calcul să relanseze industria nucleară, care nu a mai funcționat după catastrofa de la Fukushima din 2011, dar care acum ar putea să fie folosită din nou, în contextul tensiunilor de pe pieţele energetice globale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Fumio Kishida a anunţat, astăzi, că va fi lansată o consultare cu privire la eventuala construire de reactoare nucleare de nouă generaţie, ceea ce ar însemna o cotitură majoră pentru Japonia.

”Invazia rusă în Ucraina a transformat considerabil peisajul energetic mondial, iar Japonia trebuie să ţină cont de potenţiale scenarii de criză în viitor”, a spus premierul japonez.

Mai mult, prim-ministrul japonez a făcut apel chiar la maximizarea utilizării celor zece reactoare existente, care au obţinut autorizaţii de repornire, după catastrofa de la Fukushima, și care sunt deja puse în funcțiune. Guvernul se va strădui să facă tot ceea ce este necesar pentru repornirea, imediat ce va fi posibil, a altor reactoare vechi care au obţinut autorizaţiile reglementare, a dat asigurări, tot azi, prim-ministrul Fumio Kishida.

După catastrofa de la centrala de la Fukushima, când un cutremur cu magnitudinea 9 pe scara Richter, petrecut pe 11 martie 2011, a declanșat un tsunami care a avariat centrala nucleară, Japonia a luat decizia să oprească întreg parcul nuclear. În anii care au urmat, din cele 33 de reactoare operabile, doar zece au fost repornite, după ce au fost puse în conformitate cu norme de securitate considerabil mai stricte.

Însă, aceste zece reactoare nu funcţionează în permanenţă, mai multe dintre ele aflându-se acum în mentenanţă.

Înainte de catastrofa de la Fukushima, Japonia era al treilea producător de energie nucleară din lume, după SUA şi Franţa, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

77 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *