Japonia va deversa în mare apa radioactivă de la Fukushima

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a aprobat, astăzi, eliberarea în mare a apei radioactive de la centrala Fukushima, potrivit Mediafax.

Autoritatea japoneză a acordat autorizaţia care va permite societăţii Tokyo Electric Power Co (Tepco) să înceapă să elibereze peste un milion de tone de apă radioactivă. Tepco a administrat centrala nucleară distrusă de tsunami, Fukushima Daiichi.

Marţi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a anunţat că o analiză de doi ani a concluzionat că planul japonez de deversare a apei va avea un impact neglijabil asupra mediului.

Certificatul autorităţii de reglementare japoneze este ultimul document de care avea nevoie compania pentru a începe procesul de deversare în mare.

Dar măsura a fost aspru criticată atât în interiorul Japoniei, cât şi în statele din zonă. Unii experţi se tem că apele radioactive vor distruge viaţa marină şi vor afecta grav activităţi precum pescuitul şi turismul.

China interzice importul de alimente din Japonia

Ca efect, China va interzice importul de alimente din aproximativ o cincime din prefecturile japoneze, potrivit Reuters.

Fiind cel mai mare cumpărător al fructelor de mare din Japonia, China a anunţat că va revizui procedurile privind importul de alimente, în special produse acvatice, din diferite părţi ale Japoniei.

De asemenea, vama chineză susţine că va înmulţi controalele privind detectarea şi monitorizarea substanţelor radioactive.

Măsura a fost luată pentru a preveni intrarea în China a alimentelor japoneze contaminate radioactiv.

Timp de câteva săptămâni, China şi-a exprimat în mod public opoziţia puternică faţă de iniţiativa Japoniei de a descărca în mare apa radioactivă de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *