Japonia aduce un ultim omagiu fostului premier Shinzo Abe

Japonia i-a adus, astăzi, un ultim omagiu fostului premier Shinzo Abe (2012-2020), la primele funeralii de stat organizate pentru un fost şef de guvern în ultimii 55 de ani, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ceremonia a început la ora locală 14:00 (05:00 GMT), urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de soția lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.

Încă de dimineaţă, mii de japonezi s-au adunat la locul ceremoniei, forţându-i pe organizatori să deschidă sala cu o jumătate de oră mai devreme. În câteva ore, circa 10.000 de oameni depuseseră deja flori şi se înclinaseră în tăcere în faţa portretului lui Abe şi mulţi alţii îşi aşteptau rândul la cozi impresionante, au arătat televiziunile.

Premierul japonez Fumio Kishida i-a adus un omagiu lui Abe, în timp ce, în afara locului în care se desfăşoară evenimentul, s-au strâns și sute de persoane care protestează, subliniind că nu sunt de acord cu funeraliile de stat, din cauza costului ridicat. Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a fost împuşcat mortal în 8 iulie, la un miting electoral, şi, deşi serviciile funerare au fost oficiate în scurt timp, Japonia a decis să organizeze funeralii de stat în 27 septembrie, la arena Nippon Budokan din Tokyo.

La eveniment au venit peste 700 de invitați străini, inclusiv aproximativ 50 de actuali sau foști lideri de stat. Printre demnitari se numără vicepreședintele SUA Kamala Harris, premierul Indiei Narendra Modi, premierul din Singapore Lee Hsien Loong, prim-ministrul australian Anthony Albanese, președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc, premierul sud-coreean Han Duck-soo, vicepreședintele Filipinelor Sara Duterte-Carpio, vicepreședintele Indoneziei Președintele Ma’ruf Amin și președintele Consiliului European Charles Michel.

Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu participă la funeralii

La ceremonii sunt prezenţi şi premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Shinzo Abe a fost „un prieten adevărat al României”, a transmis, premierul Nicolae Ciucă, reiterându-şi susţinerea pentru consolidarea relației bilaterale dintre România și Japonia, în cadrul unui parteneriat strategic.

„Fostul premier nipon Shinzo Abe va fi păstrat în amintirea noastră şi ca un prieten adevărat al României: a crezut în potenţialul semnificativ de dezvoltare a relaţiei speciale româno-nipone, susţinând ridicarea cooperării bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic. În semn de omagiu şi ca apreciere a rolului relevant pe care l-a atribuit României în plan strategic, suntem decişi să concretizăm cât mai curând iniţiativa sa de consolidare a relaţiei bilaterale în cadrul unui Parteneriat Strategic. Este un demers fundamentat pe valorile comune împărtăşite de ţările noastre şi pe convergenţa intereselor în problematici globale, inclusiv în contextul internaţional actual”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *