Izrael megtagadta az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezető vízumát a főtitkár megjegyzései miatt

Az ENSZ Izraeli nagykövete, Gilad Erdan szerdán bejelentette, hogy Izrael megtagadta az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Martin Griffiths vízumát, az ENSZ főtitkára, António Guterres néhány vitatott megjegyzése miatt a Biztonsági Tanácsban.

Gilad Erdan a izraeli hadsereg rádiójában kifejtette: „Megjegyzései miatt megtagadjuk az ENSZ képviselőinek a vízum kiadását. Már megtagadtuk a humanitárius ügyekért felelős ENSZ-albiztos vízumát, Martin Griffithsnek. Itt az ideje, hogy tanítani próbáljuk meg őket.”

A vita António Guterres megjegyzéseivel kezdődött, aki kijelentette, hogy a Hamas által 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett „borzalmas támadások” nem indokolják a palesztin nép „kollektív büntetését”. Hozzátette, hogy Izrael elleni támadás nem „üres térben” történt, hanem a palesztin nép „56 éves elnyomásának” következményeként.

Az izraeli ENSZ nagykövet, Gilad Erdan, Guterrest lemondásra szólította fel, és a beszédét „sokkolónak” nevezte. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ vezetője úgy tűnik, „teljesen elszakadt a térség valóságától”, és a történéseket „torzított és erkölcstelen módon” értelmezi.

Az izraeli külügyminiszter, Eli Cohen, aki az ENSZ-nél tartózkodott, kijelentette, hogy nem hajlandó találkozni Guterresszel, és hozzátette, hogy „nincs helye az egyensúlyozott megközelítésnek”. Guterres megjegyzéseinek vitája továbbra is feszültté teszi az Izrael és az ENSZ közötti kapcsolatokat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *