Izrael készenlétben: Találgatások lehetséges iráni támadásról

A The Wall Street Journal című tekintélyes kiadvány által hivatkozott források szerint Izrael fokozott készültségben van egy esetleges iráni támadás veszélye miatt. E források szerint a támadásra pénteken vagy szombaton kerülhet sor, és az ország déli vagy északi régióját érintheti.

A közelmúltban Irán nyilvánosan megtorlással fenyegetőzött a múlt héten a szíriai Damaszkuszban végrehajtott támadásért, amelyet Izraelnek tulajdonított, és amely diplomáciai épületek ellen irányult. A támadás magas rangú iráni katonai tisztviselők, köztük a Quds Force egyik kulcsfontosságú tagjának elvesztésével járt.

A szakemberek elemzik az Izrael elleni esetleges iráni támadás esélyeit és következményeit, előrevetítve az aszimmetrikus akciókra való átmenetet. Izrael már megszilárdította terveit egy ilyen forgatókönyv ellen, a hadsereg és a Moszad jóváhagyásával, valamint az amerikai erőkkel való fokozott koordinációval.

A források arra utalnak, hogy Irán támadásokat indíthat iraki és szíriai szövetségeseitől, beleértve a drónokat is, hogy csapást mérjen Izrael területére. Emellett attól tartanak, hogy Irán célba veheti a Golán-fennsíkot vagy akár Gázát is, hogy elkerülje a közvetlen izraeli ellenintézkedéseket a földjén.

Ezekkel a kockázatokkal szembesülve az Egyesült Államok vezető tábornokot, Michael Erik Kurillát küldi a térségbe, hogy a regionális biztonságot fenyegető veszélyekről tárgyaljon az izraeli katonai vezetőkkel.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *