Izrael harcol a Hamasz ellen Gáza utcáin, mivel az ENSZ elhalasztja a humanitárius helyzet javításáról szóló szavazást

Az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei heves utcai harcokat vívnak a Gázai övezet második legnagyobb városában, a déli Khan Yunis városában.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ Biztonsági Tanácsa elhalasztotta a palesztin enklávé katasztrofális humanitárius helyzetének javítását célzó határozatról szóló szavazást. Diplomáciai források szerint intenzív tárgyalások folynak egy olyan elfogadható szöveg megfogalmazásáról, amelyet az Egyesült Államok vétója nem akadályoz meg.

A konfliktus nem korlátozódik Gázára, hanem kiterjed a Vörös-tengerre is, ahol az Irán által támogatott jemeni huthi lázadók rakétákkal és drónokkal támadást indítottak teherhajók ellen. Ez egy multinacionális haditengerészeti hadművelet kialakításához vezetett a kereskedelmi útvonalak védelmére. Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere Bahreinben bejelentette, hogy közös haditengerészeti járőröket telepítenek a Vörös-tenger déli részén és az Ádeni-öbölben, olyan régiókban, amelyekben globális jelentőségű tengeri útvonal is található.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *