Izrael elutasítja az ENSZ humanitárius szünetekre vonatkozó felhívását a Gázai övezetben

Izrael ma elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívását a „kiterjesztett humanitárius szünetek” bevezetésére a Gázai övezetben, egy a Külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint.

A Biztonsági Tanács szerdán elfogadott határozata humanitárius szüneteket kér egy elegendő számú napra, lehetővé téve az ENSZ humanitárius ügynökségeinek és közvetlen partnereiknek korlátlan, gyors és biztonságos hozzáférést a feszült régióhoz.

Az elutasítás oka az, hogy a Hamás iszlamista csoport továbbra is 239 izraeli túsz fogva tartásáért felelős. Az izraeli Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy „nincs hely a kiterjesztett humanitárius szünetek számára, amíg 239 túsz továbbra is a Hamás terroristáinak kezében van”.

A részvételezők által elfogadott határozat a palesztin gyermekek szenvedésére összpontosít, és hosszú tárgyalásokat követően született meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan, kijelentette, hogy a Tanács által elfogadott határozat „a valóságtól elrugaszkodott”, és sajnálatosnak nevezte, hogy „továbbra is figyelmen kívül hagyja és megtagadja a Hamás október 7-i mészárlásának elítélését vagy legalább említését”.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodtak a szavazástól, és a határozatot a Biztonsági Tanács 15 tagállamából 12 szavazattal fogadták el. A határozat nem említi meg Izrael nevét, a Hamás nevét pedig csak az izraeli túszok szabadon engedésével kapcsolatban említi meg, anélkül, hogy hivatalos tűzszünetre utalna.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *